blog

Voordelen van gember + gembershot recept

Heb je ze al eens gezien, die kleine flesjes met gember die je kunt kopen bij de juicebar? Wanneer je ze nog nooit hebt geprobeerd, zou je dat zeker eens moeten doen. Of nog beter; maak ze zelf. Een gembershot is namelijk een van de beste manieren om de dag te beginnen.

Met een dagelijkse portie gember is je lichaam er meteen klaar voor. We vragen al zoveel van onszelf, dus wees eens lief voor je lichaam. Gember is enorm gezond en heeft veel voordelen voor je gezondheid.

De voordelen van gember

Je kunt de gemberwortel voor veel meer gebruiken dan je eten van wat meer pit voorzien. Gember heeft een typische smaak die je gerechten wat extra’s geeft, maar gemberwortel is niet alleen bij de foodies geliefd. Gember is namelijk ook nog eens heel erg gezond en heeft zelfs bepaalde medicinale eigenschappen. In de Chinese en Indische cultuur wordt gember dan ook al duizenden jaren gebruikt om ziektes en aandoeningen te behandelen.

Het geheim van de gember zit hem in de gingerol. Dat is een olieachtige vloeistof in de gemberwortel die zorgt voor de scherpe smaak van de wortel. Van de in totaal 115 verschillende stofjes in gember is gingerol de meeste heilzame. Gember staat bekend als een krachtige antioxidant en een ontstekingsremmer en dat is met dank aan de gingerol.

gember-thee-voordelen

Gember kalmeert de maag en helpt de vertering een handje

Gember is een natuurlijk middeltje dat helpt bij misselijkheid en een maag die van streek is. Ben je zwanger en heb je last regelmatig last van ochtend misselijkheid? Probeer dan eens gemberthee of neem een shotje gember of gember smoothie. Te diep in het glaasje gekeken gisteravond? Gember helpt bij een flinke kater.

Gemberwortel helpt niet alleen bij maagproblemen, het helpt bij een gezonde vertering, vermindert een opgeblazen gevoel en constipatie. Extra voordeel is ook dat gember zorgt voor een betere opname van voedingsstoffen, omdat het helpt bij een gezonde darmwerking.

Een echte boost voor je immuunsysteem

In de huidige snelle tijd lopen we onszelf gemakkelijk voorbij. Dat heeft zo zijn invloed op ons lichamelijke gesteldheid en op ons immuunsysteem. Gember inpassen in je dagelijkse voedingspatroon is dan ook een goede manier om je lichaam daartegen te wapenen. Als krachtig antioxidant helpt gember je de vrije radicalen in je lichaam aan te pakken. Gember heeft een reinigende werking op je lymfesysteem. Met een dagelijkse portie gember zorg je ervoor dat afvalstoffen niet ophopen en snel worden afgevoerd. Voel je jezelf ziekig en ellendig, dan zul je merken dat een extra shotje gember wonderen zal doen. Gember heeft een anti-inflammatoire werking en helpt bij infecties. Je immuunsysteem hoeft daardoor minder hard te werken.

Gember tegen infecties

Gember heeft bepaalde antibacteriële eigenschappen. Gember werkt tegen bacteriën. Een gembershot helpt om schadelijke bacteriën uit je systeem te krijgen. Uit onderzoeken is gebleken dat gember helpt bij tenminste twee soorten ziekmakers, de staphylococcus aureus en de streptococcus pyogenes. Twee bacteriën waar je flink ziek van kunt worden. Van gember is ook bewezen dat het een anti-schimmel werking heeft.

Je metabolisme in een hogere versnelling

Een kop gemberthee of gember smoothie is niet alleen een manier om pittig je dag te beginnen. Wanneer je wat kilootjes wilt kwijtraken of wat spieren wil kweken is het ook een lekkere oppepper voor je metabolisme. Gember zorgt ervoor dat je maag meer zuur gaat produceren en dat stimuleert je metabolisme. Je verbranding staat daarmee dus in een hogere versnelling. Je zult meer calorieën verbranden tijdens je work-outs en uiteindelijk dus ook meer vet.

Sneller herstel na een flinke training

De tijd die je jouw lichaam geeft om te herstellen na een work-out is minstens zo belangrijk als de training zelf. Heb je spierpijn, dan komt dat door de minuscule scheurtjes in je spieren. De scheurtjes zullen zich eerst moeten herstellen en daarna is de spier weer iets sterker geworden. Daarom is rust zo belangrijk. We hadden al gezegd dat gember een krachtige ontstekingsremmer is, gember kan je dus ook helpen bij een sneller herstel van je lichaam na het sporten.

ginger

Gember heeft invloed op de glucosespiegel

Wanneer je jezelf onrustig voelt komt dat vaak door je glucosewaardes. Pieken en dalen in je suikerspiegel kunnen zorgen voor een onrustig gevoel, vreetbuien, inkakkers en duizeligheid. Mensen met diabetes zijn vatbaarder voor de symptomen, omdat hun lichaam niet in staat is om zelf de glucosespiegel op pijl te houden.

Ook niet-suikerpatiënten kunnen last hebben van ongezonde suikerpieken en dips. Het is belangrijk om te zorgen dat je suikerwaarden stabiel blijven en daar kan gember bij helpen. Wanneer je dus volgende keer die reep suiker of cake of ander zoetig iets wilt pakken omdat je last hebt van een suikerdip, neem dan gewoon een gember smoothie of een gembershot.

Zelf een gembershot maken

Wanneer je een lepeltje geraspte gember door je thee doet heeft je lichaam daar al voordeel van. Wil je je lichaam echt een oppepper geven, dan kun je het beste een gembershotje nemen. Niet iedereen heeft de luxe van een smoothiebar om de hoek. Gelukkig kun je ook zelf thuis een gembershotje maken. Met wat hulp van een slowjuicer of blender kan ook jij je lichaam een dagelijkse power boost geven.

Gembershot recept

Ingrediënten (2 gember shots)

 • Twee gemberwortels
 • ½ citroen
 • Kopje water
 • Agavesiroop / honing

Benodigdheden

 • Blender
 • Schaaltje of bakje
 • Schone theedoek of kaasdoek (om het gember mengsel te zeven)

Stappen

 1. Schil de gember en snij deze in plakken van ongeveer een halve centimeter dik.
  Heb je een high-speed blender dan hoef je geeneens plakken te snijden.
 2. Doe de stukjes gember in de kan van de blender en voeg wat water toe om alles goed te kunnen blenden. Een half kopje water is vaak al genoeg.
 3. Blender de stukjes gember tot een glad mengsel ontstaat.
 4. Leg de schone theedoek of kaasdoek over het schaaltje, giet het gember mengsel op de doek. Vouw de punten naar elkaar en wring de doek goed uit. We willen natuurlijk niets van ons gembershotje verspillen.
 5. In het bakje heb je nu al de basis van je gembershot. Breng het op smaak met een halve uitgeknepen citroen en voeg naar smaak eventueel wat agavesiroop toe. Even doorroeren en klaar.

Serveren in een klein glaasje of eventueel een paar dagen te bewaren in een afgesloten flesje (bij voorkeur gevacumeerd) in de koelkast.