recepten

Buikspek

De missie: maak van een taai stuk buikspek een bijzonder mals en tongstrelend stuk vlees. Hoe je dat gaat doen? Heel eenvoudig. Namelijk met een sous vide bereiding. De combinatie van extreem mals en buitengewoon vol van smaak ontstaat alleen bij deze kooktechniek. En zeker bij de stugge stukken vlees zoals spareribs of sukade. Er zijn twee combinaties van temperatuur en gaartijd die wij aanraden. Ze staan hieronder.

68 °C – 24 uur = mals en stevig buikspek
80 °C – 12 uur = sappig, gestoofd buikspek

Ingrediënten

  • Buikspek
  • Specerijen
  • Sojasaus
  • Zout

Bereiden

  1. Zet alles klaar

    Neem een pan of de sous vide bak en vul deze met warm water. Stel het sous vide apparaat in op 68 °C en laat het water verwarmen.

  2. Verpak het buikspek

    Doe het buikspek met de specerijen, sojasaus en zout in een sous vide zak. Denk aan specerijen zoals: laurier, jeneverbessen, tijm, rozemarijn etc.

  3. Garen

    Leg de sous vide zak in het waterbad en stel de timer in op 24 uur. Als de timer afgaat dep je het buikspek droog met een doek.

  4. Optie: lakken

    Maak het gerecht compleet met knapperige groenten en rode wijnsaus.

  5. Optie: grillen

    Bak het buikspek aan de spekkant op de barbecue of in een grillpan tot er een knapperige korst ontstaat.